Vermoeidheid


Vermoeidheid

Moeheid is een zeer aspecifieke klacht, wat betekent dat er veel mogelijke oorzaken voor deze klacht zijn. Dit kunnen zowel lichamelijke als psychische oorzaken zijn. Het is na hoesten en koorts de meest genoteerde contactreden met de huisarts. Het is echter ook een klacht waarvan het lastig kan zijn om een diagnose te vinden. Vaak blijft de klacht dus onverklaard. Dit kan zowel voor de arts als de patiënt een vervelende situatie zijn.
 
Het is bij de klacht vooral van belang om na te gaan of er een lichamelijke of psychische oorzaak is. Het kan hierbij nuttig zijn om te kijken hoelang de klacht al bestaat. Of de moeheid plotseling of geleidelijk begonnen is en aanvankelijk gerelateerd was aan een stressvolle levensgebeurtenis.

Een ander belangrijk punt is of de moeheid 's ochtends al aanwezig is en 's avonds minder wordt. Dit kan meer richting een depressie wijzen. Als de moeheid in de loop van de dag erger wordt, is dit mogelijk een aanwijzing voor een somastische (lichamelijke) oorzaak.
 
Daarnaast is het belangrijk om te kijken of er andere lichamelijke klachten zijn. Aan de hand hiervan zal er lichamelijk onderzoek en eventueel laboratoriumonderzoek gedaan worden.

Chronische vermoeidheidssyndroom

Bij onverklaarde vermoeidheid kan worden gesproken van het chronisch vermoeidheids-syndroom. Er moet dan wel aan de volgende criteria worden voldaan:

  • Klachten van extreme vermoeidheid.
  • Minimaal zes maanden aanwezig.
  • Beperking in het functioneren (beroep, sociaal of persoonlijk functioneren) van minimaal 50%.
  • Geen lichamelijke verklaring door middel van anamnese, lichamelijk onderzoek en laboratorium onderzoek.

Wat moet ik er nu precies mee?

Er zijn verschillende oplossingen waar je naar zou kunnen kijken. Zo kun je bijvoorbeeld eens kijken of lichttherapie voor je werkt. Een andere mogelijkheid is een voedingssupplement dat het slaap- en waakritme bevordert.

Lees meer in het boek 'Omgaan met slapeloosheid'. Je kunt het bestellen met ISBN nummer 978 90 313 7805 0, of je kunt er hier online in lezen. 


 

Lees meer over vermoeidheid.

 

Wat heb ik algemeen // De basis voor een goede gezondheid: