Eczeem, wat is het en wat doe ik ertegen?

Wat is eczeem?

Eczeem, ook wel atopische dermatitis genoemd, is een chronische huidaandoening die rode, jeukende en ontstoken plekken op de huid veroorzaakt. Het komt het meest voor bij zuigelingen en jonge kinderen, maar het kan ook volwassenen treffen. Eczeem is een vorm van ontsteking van de huid en gaat vaak gepaard met droogheid en jeuk.

De exacte oorzaak van eczeem is niet bekend, maar men denkt dat het verband houdt met een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

Symptomen van eczeem kunnen zijn: rode, jeukende huid, huiduitslag, droogheid en schilfering. Het kan worden behandeld met vochtinbrengende crèmes, crèmes tegen jeuk en voorgeschreven medicijnen.


Wat kun je doen tegen eczeem?

Er zijn verschillende dingen die u kunt proberen om de symptomen van eczeem te beheersen en te verlichten:

  1. Hydrateer uw huid regelmatig: Het gebruik van een vochtinbrengende crème kan helpen om uitdroging en jeuk te verminderen. Het is het beste om een dikke, op olie gebaseerde vochtinbrengende crème te gebruiken en deze direct na het baden aan te brengen om het vocht vast te houden.
    • Vermijd irriterende stoffen en triggers: Bepaalde stoffen, zoals parfums, wasmiddelen en bepaalde stoffen, kunnen de huid irriteren en eczeemaanvallen veroorzaken. Probeer deze stoffen zoveel mogelijk te vermijden.
    • Neem korte, lauwe baden of douches: Heet water en lange baden of douches kunnen de natuurlijke oliën van de huid verwijderen en eczeem verergeren. Gebruik een zachte, ongeparfumeerde zeep en vermijd het schrobben van de aangetaste huid.
    • Gebruik vrij verkrijgbare of voorgeschreven crèmes en zalven: Er zijn verschillende crèmes en zalven verkrijgbaar die kunnen helpen om ontstekingen en jeuk te verminderen. Deze omvatten corticosteroïdencrèmes, calcineurineremmers en antihistaminica.
    • Vermijd krabben: krabben kan eczeem verergeren en tot infectie leiden. Probeer je nagels kort te houden en gebruik een koud kompres of anti-jeukcrème om de drang om te krabben te verminderen.
    • Oefen goede huidverzorging: naast hydratatie is het belangrijk om goede huidverzorging te oefenen om eczeem te helpen beheersen. Dit omvat het vermijden van extreme temperaturen, het beschermen van uw huid tegen de zon en het gebruik van een luchtbevochtiger om vocht aan de lucht toe te voegen.


    Het is belangrijk om met een zorgverlener samen te werken om het beste behandelplan voor uw eczeem te bepalen. Ze kunnen een combinatie van veranderingen in levensstijl en medicijnen aanbevelen om uw symptomen onder controle te houden.