Snel afvallen

Snel afvallen, hoe doe je dat?

Snel afvallen als zoekterm geeft tal van resultaten van websites die fabeltjes vertellen over snel gewicht verliezen, superdiëten en wondermiddeltjes. Vooropgesteld: te snel afvallen is ongezond. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk je streefgewicht behalen, maar je lichaam gaat op extreme veranderingen anticiperen. We vertellen je hoe het wel moet.


Hoe snel mag je afvallen?

Als leidraad van de snelheid waarmee je het best kunt afvallen, kun je 1 kilo per week aanhouden. In de eerste periode zal het wat sneller gaan, waarmee je 1,5 tot 2 kilo kwijt kunt raken in een week tijd. Verhalen over 10 kilo in 7 dagen moet je negeren, hier kan het lichaam niet mee omgaan. Natuurlijk is de snelheid waarmee je afvalt mede afhankelijk van de persoon, en de hoeveelheid overgewicht.

Hoe val je af?

Afvallen is meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Tot zover is het makkelijk. Maar hoeveel krijg je binnen en hoeveel calorieën verbrand je met jouw inspanningen?

Wij raden aan om dagelijks minimaal 1.200 calorieën binnen te krijgen. Minder is niet gezond. Om dus gewicht te verliezen moet je meer dan 1.200 calorieën verbranden. Een aantal belangrijke basistips om je dieet mee te beginnen:
– Eet op vaste momenten
– Begin je dag altijd met een ontbijt, dit brengt de stofwisseling op gang
– Voorkom ongezonde tussendoortjes
– Zorg voor voldoende beweging, hoe meer hoe beter
– Vermijd stress
– Ga niet te hard van start

Tip: Er zijn een aantal handige apps voor je telefoon, waarmee je etiketten kunt scannen en kunt zien hoeveel calorieën een product bevat, en welke hoeveelheid suikers en vetten.


Het ontbijt

Wat ons betreft is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. Wanneer je deze overslaat, blijft het lichaam in de sluimerstand. Dit heeft als gevolg dat de vetverbranding niet op gang komt, maar ook dat je geen energie hebt. Een veelgehoorde reactie is: “Ik kan ’s ochtends niets eten”.

Dit is een kwestie van gewenning. Omdat je normaal niet ontbijt, leert het lichaam hier rekening mee houden en heb je ook geen trek. Bouw het langzaam op, en begin met iets vloeibaars zoals yoghurt. Je zult zien dat het steeds makkelijker wordt om ’s ochtends te eten.

Eet op vaste momenten van dag

Vervolgens eet je tussen de middag en aan het begin van de avond. Probeer dit zoveel mogelijk op vaste tijdstippen te doen. Ook hier went het lichaam aan. Eet geen zware dingen vlak voor het slapen gaan, maar ga ook niet met een rommelde buik je bed in. Goed slapen is belangrijk!

Als tussendoortje kun je een gezonde snack nemen. Bijvoorbeeld een energiereep, of (gedroogd) fruit. Let er vooral op dat je voldoende drinkt, bij voorkeur water. Drink gedurende de dag goed, en neem 1 of 2 glazen water voor de maaltijd. Dit zorgt eerder voor een vol gevoel. Drink niet teveel tijdens om na de maaltijd; dit versnelt de verwerking van het voedsel waardoor je eerder weer honger hebt.

Vocht is bovendien belangrijk voor een goede stoelgang, nog een reden om goed te drinken tijdens je dieet.