Aambeien

Aambeien, wat zijn het?

Aambeien zijn zwellichamen aan de binnenzijde van de anus, die zorgen dat deze uitgang goed wordt afgesloten. We noemen ze eigenlijk pas aambeien op het moment dat ze teveel opzwellen en dus klachten veroorzaken.

De aambeien kunnen zowel inwendig als uitwendig zitten. In het laatste geval zwellen ze zo erg op dat ze vanuit de anus naar buiten uitpuilen. Veel mensen hebben er last van, vooral mensen boven de 50. Het is echter een onderwerp wat veel mensen lastig vinden om te bespreken.

Waar komen ze vandaan?

Vaak ontstaan aambeien doordat mensen te hard persen bij de stoelgang. De ontlasting is te hard, waardoor men extra druk moet zetten. Er komt veel druk op de zwellichamen te staan, waardoor deze geïrriteerd raken en opzwellen.

Aambeien kunnen ook ontstaan bij mensen die (te)veel zitten. Bijvoorbeeld bij een zittend beroep. Daarnaast is zwaarlijvigheid een mogelijke oorzaak. De druk op de anus is bij mensen met overgewicht hoger.

De prevalentie van aambeien in de algemene bevolking is ongeveer 15%. Dit betekent dat op ieder gegeven moment 15% van de bevolking in bepaalde mate last heeft van aambeien.

Hoe herken je aambeien?

Aambeien geven jeuk, pijn en/of een branderig gevoel in en rond de anus. Ze kunnen gaan bloeden als je naar het toilet gaat. Als aambeien naar buiten zakken kun je dit voelen. Je voelt een zacht bobbeltje bij de anus, die vaak een jeukend gevoel geeft. Je hebt de neiging om constant te verzitten om de aambei te ontzien. Kijk hier voor een aantal foto’s van aambeien.

Bij bloed in de ontlasting is het belangrijk dat je langs een huisarts gaat. Dit kan namelijk ook komen door een ontsteking, poliep, of erger; een tumor in de darmen. Neem daarom het zekere voor het onzekere in dat geval.

Aambeien en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is er sprake van een verhoogde druk waardoor veel vrouwen tijdens de zwangerschap last hebben van aambeien. Het is dus ook tijdens de zwangerschap van belang om te zorgen voor zachte ontlasting, door veel water te drinken en voldoende vezels te eten.  Probeer ook zo min mogelijk druk te zetten tijdens de stoelgang om aambeien te voorkomen.

Na de aambeien

Wanneer aambeien verdwijnen is het mogelijk dat er zogenaamde skin tags of marisken achterblijven. Dit zijn een soort uitgerekte huidplooien. Deze zijn volkomen onschuldig en geven geen klachten van bloeden of pijn. Wel kunnen ze lastig zijn voor de hygiene.

Door de onregelmatigheid van de huidplooien is het lastig om de skin tags schoon te houden. Wanneer er restjes ontlasting achterblijven kan er jeuk ontstaan. Het spoelen met de douchekop kan een manier zijn om de skin tags goed schoon te houden.

Wanneer er veel klachten zijn van de skin tags kunnen deze eventueel operatief worden verwijderd.

Behandeling van aambeien.

Vaak zijn aambeien makkelijk te behandelen. Een arts zal je in eerste instantie aanrader je voeding aan te passen of je leefwijze te veranderen.  Meer vezels eten voor een betere ontlasting en meer beweging om de druk op de anus te verlichten. Vooral mensen die een zittend beroep hebben, moeten regelmatig even lopen en bewegen.

Daarnaast is een zalf of zetpil vaak een hulpmiddel om de aambeien te laten verdwijnen. Deze zijn veelal ook te koop bij de apotheek of drogist. Kijk hier voor meer informatie over aambeienbehandeling.

Informeer bij de huisarts voor meer uitleg en behandelingen.