Spataderen op benen, oorzaak en voorkomen

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn gezwollen, verdraaide aderen die net onder de huid zichtbaar zijn. Ze zijn meestal blauw of paars van kleur en komen het meest voor op de benen en enkels.

Spataderen ontstaan wanneer de aderen verzwakt of beschadigd raken en niet langer in staat zijn om het bloed effectief terug naar het hart te pompen. Hierdoor kan bloed zich in de aderen verzamelen, wat leidt tot vergroting en verdraaiing.

Risicofactoren voor het ontwikkelen van spataderen zijn overgewicht, langdurig staan of zitten, zwangerschap en een familiegeschiedenis van de aandoening.

Symptomen van spataderen kunnen pijn, zwaar gevoel in de benen, zwelling en huidveranderingen zijn.

In sommige gevallen kunnen spataderen worden behandeld met veranderingen in levensstijl, zoals sporten en het dragen van compressiekousen, of met medische procedures, zoals sclerotherapie of lasertherapie.


Hoe kan ik spataderen voorkomen?

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om de ontwikkeling van spataderen te helpen voorkomen of om het risico op verergering van bestaande spataderen te verkleinen:

 Beweeg regelmatig: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de bloedsomloop te verbeteren en het risico op het ontwikkelen van spataderen te verminderen. Streef op de meeste dagen van de week naar ten minste 30 minuten matige intensiteit, zoals stevig wandelen.

 Zorg voor een gezond gewicht: Overgewicht of zwaarlijvigheid kan het risico op het ontwikkelen van spataderen vergroten. Afvallen en een gezond gewicht behouden kan spataderen helpen voorkomen of verbeteren.

 Vermijd langdurig staan of zitten: Langdurig staan of zitten kan bloedophoping in de aderen veroorzaken, waardoor het risico op het ontwikkelen van spataderen toeneemt. Neem pauzes om rond te lopen en uw benen te strekken als u een baan heeft waarbij u langdurig moet staan of zitten.

 Draag compressiekousen: Compressiekousen zijn nauwsluitende kousen die helpen om de doorbloeding van de benen te verbeteren. Ze kunnen nuttig zijn bij het voorkomen van de ontwikkeling van spataderen of bij het behandelen van bestaande spataderen.

 Breng uw benen omhoog: Als u zit of ligt, probeer dan uw benen boven het niveau van uw hart te brengen om de bloedsomloop te verbeteren.

 Vermijd hoge hakken: Hoge hakken kunnen extra druk uitoefenen op de aderen in je benen en het risico op het ontwikkelen van spataderen vergroten. Draag in plaats daarvan schoenen met een lage hak of platte zool.


Het is ook belangrijk om een gezonde levensstijl te volgen, inclusief een uitgebalanceerd dieet, voldoende slaap krijgen en stress beheersen, om spataderen te helpen voorkomen. Als u zich zorgen maakt over uw risico op het ontwikkelen van spataderen, neem dan contact op met uw zorgverlener voor advies.