Diabetes

Diabetes, wat zijn de symptomen van suikerziekte?

Diabetes, beter bekend als suikerziekte, is een aandoening waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer onder controle kan houden. Het lichaam maakt insuline aan waarmee dit normaal gebeurt. Mensen met suikerziekte zijn deze controle kwijt. Hun lichaam maakt geen insuline aan, of reageert niet op de insuline.

Er zijn 3 soort diabetes. Diabetes type 1 (ook wel jeugddiabetes), diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes) en zwangerschapsdiabetes. Zo’n 90% van de mensen met diabetes heeft diabetes type 2. Het lichaam maakt onvoldoende insuline aan en reageert slecht op de insuline die het nog wel aanmaakt.

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline aan. Deze vorm van diabetes komt minder voor. Mensen met deze vorm van diabetes moeten een paar keer per dag insuline inspuiten.

Zwangerschapsdiabetes komt bij zo’n 5% van de vrouwen voor vanaf halverwege de zwangerschap. Het lichaam reageert tijdelijk minder goed op de insuline die het lichaam aanmaakt. Het lichaam van de vrouw maakt dan extra insuline aan, waardoor een te hoge bloedsuikerspiegel ontstaat.

Een aanpassing in de voeding is meestal voldoende om zwangerschapsdiabetes tegen te gaan. Na de zwangerschap verdwijnt de diabetes vrijwel direct.


Hoe herken je diabetes?

De belangrijkste symptomen van diabetes zijn veel dorst hebben, vaak naar het toilet moeten, moeie en droge ogen en een fysiek moe en futloos zijn.

Bij diabetes type 2 zijn ook slecht genezende wondjes, kortademigheid en zere benen veel voorkomende klachten. Mensen lopen hier vaak langer mee rond voor ze doorhebben diabetes te hebben.

Diabetes type 1 is een stuk duidelijker te herkennen. Patiënten vallen vaak erg af, hebben een constant hongergevoel en voelen zich regelmatig erg beroerd. Daarnaast zien veel mensen wazig.

Diabetes wordt vastgesteld met een bloedtest, de enige manier om een definitieve diagnose te stellen. Vaak gebeurt dit via een vingerprik.

Meer over diabetes type 1

Meer over diabetes type 2

Meer informatie over diabetes vind je via het Diabetes Fonds.